Anmeldelse af “Biernes historie” af Maja Lunde

ItemImage.aspx Titel: Biernes histrie

Forfatter: Maja Lunde 

Forlag: Rosinante

Udgivet: 29. April 2016

hearts-icon-64hearts-icon-64hearts-icon-6400609-10000609-10000609-100


Da den norske forfatter Maja Lunde så en dokumentar om bi-død, blev hun inspireret til at skrive ”Biernes historie”. En tankevækkende og dyster historie om biernes død, klimaets ændringer og menneskets sårbarhed.
Bogen blev solgt til udgivelse i 16 lande allerede inden udgivelsen i Norge, og i 2015 modtog Maja Lunde Bokhandlerprisen, der svarer til De Gyldne Laurbær i Danmark.

I 1852 forsøger biologen William at konstruere en helt ny type bikube. I 2007 går forretningen skidt for biavleren George, og i 2098 arbejder Tao med håndbestøvning i et Kina. Bierne er uddøde, og hverdagen er langt fra den hverdag, vi kender i dag.

Hvis bierne uddør, får vi store problemer med vores madforsyning. Der skal nemlig bier til at sprede pollen ud over planter og træer, så de kan gro og lave fødevarer som f.eks. avocadoer, asparges, broccoli, æbler, kirsebær, jordbær og meloner. Især sygdommen Colony collapse disorder, der rammer bikolonier, er en trussel mod biernes overlevelse. ”Biernes historie” er derfor både relevant og vigtig læsning, men desværre fangede bogen mig aldrig, og jeg havde svært ved at se formålet med de tre historier. Først til sidst gik det op for mig, hvad bogen i virkeligheden handler om, men der havde jeg for længst mistet interessen. Jeg tror derfor, at det havde været en fordel, hvis Maja Lunde allerede tidligt i bogen havde gjort det klart, at biernes overlevelse er et reelt problem, og på den måde havde gjort bogen relevant – Det havde i hvert fald påvirket min læselyst.

”Biernes historie” kan købes hos de fleste boghandlere.

Comments are closed.