Anmeldelse af “Den arktiske nomade” af Hasse Norbye

ItemImage.aspx

Titel: Den arktiske nomade

 Forfatter: Hasse Norbye

Udgivet af: Hasse Norbye

Udgivet: 11.november 2014

hearts-icon-64hearts-icon-64hearts-icon-6400609-10000609-10000609-100


“Den arktiske nomade” er en historisk spændingsroman om krigsmagternes jagt på kryolit under anden verdenskrig, og om den racekrig, der udspillede sig under krigen, men som også i høj grad præger verdensbilledet i dag.

Poul Jakobsen var minearbejder i Ivittuut på Grønland under krigen og blev sidenhen anklaget for værnemageri. Pouls barnebarn Julius forsøger flere år senere at finde ud af sandheden om sin farfar, og de begivenheder der fandt sted på Grønland. Men nogen forsøger ihærdigt at dække over sandheden.

Der veksles en del mellem forskelige karakterer og tider, men de mange vekslinger skaber spænding og giver et nuanceret billede af begivenhederne. Havde historien derimod kun taget udgangspunkt i Julius, kunne den nemt have fremstået monoton og langtrukken.

I løbet af historien åbnes der op for en masse spørgsmål, og selvom de fleste bliver besvaret, bliver jeg aldrig rigtig klog på, hvorfor begivenhederne på Grønland i 1940’erne stadig skal holdes hemmelige for enhver pris.

Selvom “Den arktiske nomade” er en god, spændende og yderst relevant roman, så kan jeg desværre kun give den tre stjerner, da jeg ikke helt forstår sammenhængen mellem begivenhederne under krigen og den jagt, der sættes ind på Julius flere år senere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *